Terug naar het overzicht
Bier aan tafel rukt op

Steeds meer mensen combineren bier met gerechten. ‘Bier is het nieuwe wijn’. Die uitspraak hoor je steeds vaker. Niet gek als je weet dat bier een veel bredere smaakrange heeft dan wijn. Dat betekent dat bier meer mogelijkheden biedt aan tafel. Inmiddels zegt 42% van de 1000 ondervraagden het logisch te vinden dat er naast een wijnkaart ook een bierkaart is. Dat gaat de goede kant op, maar dat laat ook zien dat nog steeds veel mensen iets heel moois te ontdekken hebben.

 

Uit het Nationale Bieronderzoek – een onderzoek geinitieerd door de Nederlandse Brouwers – blijkt dat één op de vier ondervraagden regelmatig kiest voor een specifiek bier bij het eten. Bijna één op de vijf serveert wel eens bijpassende bieren als er gasten komen eten. Een groep zoekt zelf een bijpassend bier en experimenteert graag. Veel anderen willen graag advies. Dat Smaakt Naar Bier heeft recent de Bier Butler App gelanceerd. Dit is een handige tool waarmee je in een handomdraai een passend bier bij meer dan zeshonderd verschillende gerechten vindt.

 

De app is gratis te downloaden via deze link. De ervaren biersommeliers Jet van de Griendt en Arvid Bergström geven je persoonlijk advies. Heel handig en praktisch; je eigen bierbutler altijd en overal bij de hand. Zo ontdek je hoe mooi en smaakvol de juiste combinaties kunnen zijn.

 

Het Nationaal Bieronderzoek omvat veel meer leuke wetenswaadigheden over bier. Zo valt te lezen dat pils nog steeds het meest gedronken bier is. Blond wordt steeds populairder en deelt nu de eerste plek met witbier, dat jarenlang de lijst van meest gedronken speciaalbier aanvoerde. Andere populaire soorten speciaalbier zijn bijvoorbeeld tripel, weizen en bockbier.

 

Nog een aantal leuke feitjes uit het onderzoek:

– Alcoholvrij bier wint fors aan populariteit.

– Steeds vaker kiezen consumenten bewust voor een alcoholvrij of een alcoholarm bier.

– Driekwart (74 procent) van de bierdrinkers heeft het gevoel dat er nu meer variëteit in het aanbod is dan twee jaar geleden. Bijna de helft (46 procent) kiest door het huidige aanbod vaker voor een ander bier dan twee jaar geleden.

– Mannen kiezen, in vergelijking met vrouwen, vaker voor speciaalbier vanwege het ambachtelijke karakter.

– Meer dan de helft (52 procent) van de bierdrinkers vindt alcoholvrij bier een goed alternatief voor andere alcoholvrije dranken.

– Gemiddeld wordt het aantal bierbrouwerijen op 141 geschat, terwijl dit in 2016 nog op minder dan 100 geschat werd. Toch is dit nog een behoorlijke kloof met de werkelijkheid: in 2017 telde Nederland 597 brouwerijen.

– Bijna de helft van de bierdrinkers (43 procent) vindt het belangrijk dat er verschillende soorten bier op de tap worden geschonken in horecagelegenheden. Lokaal bier is voor bijna een kwart van belang (24 procent).

– Bijna een op de vijf (17 procent) bierdrinkers heeft weleens een bierbrouwerij bezocht, een op de tien een bierfestival.

 

Wil je het hele Nationale Bieronderzoek doorlezen? Kijk dan hier.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app