Terug naar het overzicht
Bier in de vastenperiode

Bier in de vastenperiode

Een bier staat gelijk aan twee boterhammen met kaas. Je kent het gezegde vast wel. De vergelijking is al generaties oud. Kijkend naar het aantal calorieën is dit echter een fabeltje. Twee boterhammen met kaas bevatten 520 calorieën; een glas bier van 250 ml met 5% alcohol bevat 112,5 calorieën. Meer waarheidsgetrouw is om het om te draaien: één boterham met kaas staat gelijk aan net iets meer dan twee glazen bier.

 

Die vergelijking is actueel in de carnavalstijd. Carnaval is het feest waarin iedereen nog even helemaal los gaat voordat de tijd van bezinning aanbreekt. De zogenaamde vastenperiode begint altijd veertig dagen voor Paaszondag, de zondagen in deze periode worden niet meegeteld. Tegenwoordig denken we bij carnaval vooral aan bier. Vroeger speelde bier juist een belangrijke rol in de vastenperiode.

 

Enkele eeuwen geleden werd er – zeker door monniken – strikt gevast in de periode voor Pasen. Om toch de nodige voedingsstoffen en energie binnen te krijgen werd er bier gedronken. Speciaal voor deze periode brouwden de monniken van Paulaner een zogenaamde Doppelbock, een sterke versie van het bockbier. Deze typische Duitse bierstijl wordt gebrouwen met extra veel graan, waardoor het bier een alcoholpercentage kent van zo’n 8%. Dit bier staat nog steeds bekend als vloeibaar brood. De Doppelbock zit vol energie en zorgde voor een goede moraal tijdens het vasten.

 

Elk jaar was het spannend als het eerste vat Paulaner Salvator werd aangeslagen. Prins Karl-Theodor eiste in 1780 dat hij eerst het bier moest goedkeuren voordat het breed geschonken mocht worden. Nog steeds wordt elk jaar het eerste glas op de Nockherberg aangeboden aan de minister-president van de Duitse deelstaat Beieren.


Paulaner Salvator geldt als de moeder van alle Doppelbock-bieren. Het recept is door de eeuwen heen in basis hetzelfde gebleven. Wel werd het steeds ietsjes bijgeschaafd. In 1896 werd het recept zelfs gepatenteerd. Paulaner Salvator kreeg vanwege het succes veel navolging.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app