Terug naar het overzicht
Bier tijdens het kerstdiner

Durf jij je gasten te verrassen met Kerst?

Jij wilt je gasten eens echt verrassen? Pak dan eens uit met mooie bieren tijdens het kerstdiner. Bier is er in zoveel soorten en smaken, voor elke gerecht is er een bijpassend bier. Dat Smaakt Naar Bier geeft je graag wat tips om van je kerstdiner echt iets bijzonders te maken.

Al ruim voor het diner arriveren je gasten. Je zit gezellig bij elkaar en daar hoort natuurlijk een drankje bij. Kies dan bij voorkeur niet voor een zwaar bier. Dat hakt er gelijk zo in en geeft je al gauw een loom gevoel.

Goede opbouw

Zorg liever voor een goede opbouw. Dat wil zeggen, begin met lichte bieren met een lage smaakintensiteit en bouw dat gedurende het diner op. Als aperitief kun je uitstekend een mooi glas Pils serveren. Een alcoholvrije Pilsener is misschien nog helemaal niet zo’n gek idee.

Als je aan tafel gaat en het voorgerecht wordt geserveerd is een Blond, een Saison, een Witbier of een Weizen een prima keus. Dit zijn bieren die vallen in de smaakcategorieën Soepel & Subtiel, Fris & Fruitig en Amber en Elegant. Die gaan in de regel prima samen met lichte visgerechten, lichte vleesgerechten, kip en salades.

Donker & Rijk

Bij het hoofdgerecht kom je al gauw terecht in de smaakcategorieën Blond & Krachtig en Donker en Rijk. Veel gerechten met vette vissoorten vormen een prima combinatie met krachtige blonde bieren, zoals een Tripel of een IPA. Vleesgerechten matchen vaak goed met bieren uit de categorie Donker en Rijk. Een Bockbier met wild of met een stoofpotje is een klassieke combinatie, maar ook met een zwaardere Quadrupel kun je spannende combinaties maken met vleesgerechten.

 

Desserts met bier

De categorie Intens & Uitdagend is veelomvattend. Hier vind je bieren meer uitgesproken smaken, zoals zuur, gebrand bitter, rokerig of kruidig. Erg leuk om je in deze categorie te laten inspireren door bieren die mooi pairen met je dessert. Een Porter of een Stout vormen vaak een prima huwelijk met desserts met chocolade of met een pittig kaasplankje.

 

Als het diner ten einde is en ieder zit voldaan achterover, kies dan eens voor een bijzonder digestief: een koud glas Pils. Dat werkt verfrissend en verkwikkend.

 

Het glaswerk

En tot slot nog een tip: Serveer het bier tijdens het diner in sierlijke tulpglazen. Dat mogen best wijnglazen zijn. De meeste bieren komen uitstekend tot hun recht in een tulpvormig glas. En geef niet iedere gast een eigen fles. Schenk de flesjes uit over meerdere glazen. Ga je voor een extra stukje beleving, kies dan voor een grote 75cl fles. Veel bieren zijn op zowel kleine en grote fles verkrijgbaar. Een grote fles geeft net dat beetje extra cachet.

 

Verwen jij je gasten tijdens de feestdagen met mooie bieren? Wij zijn erg benieuwd. Je foto’s, ervaringen en geslaagde combinaties zien we graag tegemoet op info@datsmaaktnaarbier.nl.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app