Terug naar het overzicht
De Molen zet hart bierliefhebber in vuur en vlam

Bij Dat Smaakt Naar Bier zetten we regelmatig brouwerijen in het zonnetje. Nederland telt zoveel prachtige brouwerijen, die bieren brouwen om trots op te zijn. Brouwerij De Molen is al vele jaren ambassadeur van ‘mindblowing craft beer’, zoals ze hun eigen bieren noemen. Wat maakt deze brouwerij zo bijzonder?

Vuur & Vlam, Hel & Verdoemenis, Ali & Baba, Bommen & Granaten, Bloed, Zweet & Tranen. Allemaal typische namen van bieren van De Molen. Veel bieren hebben Nederlandse namen, maar ook zijn er soortgelijke namen in het Frans en Engels. Het is een soort handelsmerk geworden.

Niet alleen de naam is opvallend. Dat geldt ook voor de etiketten. Waar labels gelden als visuele verleiders en vaak zeer uitbundig zijn, doet De Molen dat precies andersom. De etiketten zijn uiterst sober uitgevoerd in zwartwit. Opvallend is de hoeveelheid informatie die op het stukje wit papier wordt gegeven. Aan de hand van al die informatie kan een ervaren bierdrinker al goed inschatten hoe het bier zal smaken.

Over de smaak van de bieren van De Molen raak je niet uitgesproken. De brouwerij heeft voor alle smaken wel wat wils. Van lichte, smaakvolle dorstlessers toch zeer complexe donkere houtgerijpte kanonnen met alcoholpercentages waar je u tegen zegt. Allemaal hebben ze één ding gemeen. Ze hebben karakter en balans. En dat maakt De Molen een zeer gewaardeerde en gerespecteerde brouwerij wereldwijd. In toplijstjes van biersites, zoals Untappd, is De Molen steevast de Nederlandse brouwerij die bovenaan prijkt.

Brouwerij De Molen begon in 2004 in De Arkduif, een molen in Bodegraven die stamt uit 1697. Oprichter Menno Olivier heeft craft beer in zijn aderen en wil ‘zijn bierwoord’ wereldwijd verkondigen. Hij is een man met een missie. Zijn missie en de bieren met uitgesproken smaak van De Molen krijgt al snel veel aanhangers. En niet alleen in ons land. Wereldwijd wordt er met veel respect gesproken over De Molen.

De Molen groeit en groeit. Inmiddels is er een nieuwe brouwerij gebouwd, nabij de molen. In De Arkduif kun je tegenwoordig bier drinken en genieten van lekker eten. Daarnaast is er een shop waar je bieren kunt kopen – niet alleen bieren van De Molen – die je nergens anders in de winkel zult vinden.

Ondanks de groei houdt De Molen vast aan de waarden van de ‘craftbier geloofsgemeenschap’. Daartoe heeft het in 2016 een soort manifest gepubliceerd met als kloppend hart de vier wieken, de vier kernwaarden. Omdat het alles zegt over de brouwerij, de bieren en de mensen achter de brouwerij zetten we ze hier op een rijtje:

  • Geen concessies aan smaak, balans en ingrediënten.
  • Altijd blijven experimenteren en innoveren.
  • Samenwerking en kennisuitwisseling met andere leading craftbier-brouwerijen.
  • Ambassadeur zijn voor de werkelijke craftbier-scène, die wat ons betreft staat voor kwaliteit en diversiteit boven alles.

Om verder te kunnen groeien zocht De Molen de samenwerking met trappistenbrouwerij De Koningshoeven, bekend van de La Trappe-bieren. Dat was vooral met het oog op de distributie van de bieren. Moederconcern Swinkels Family Brewers nam een 35% belang in De Molen. Om dat te kunnen doen moest de Brabantse bierbrouwer zich akkoord verklaren met de kernwaarden van De Molen.

Dat De Molen wereldwijd veel naam & faam geniet blijkt onder meer uit de line-up van het jaarlijkse Borefts Festival. Op dit bierfestival op het terrein van de brouwerij maken zeer bijzondere brouwerijen hun opwachting. Bierliefhebbers komen van heinde & verre naar Bodegraven om te genieten van het unieke bieraanbod, maar ook van elkaars gezelschap. Het samen genieten van smaakvolle craftbieren. Dat is wat het leven van een aanhanger van het craftbier-geloof de moeite waard maakt.

Het Borefts Bierfestival is dit jaar op 21 en 22 september op het terrein van Brouwerij De Molen in Bodegraven. Zeker voor de bierdrinkers met ervaring is dit een unieke gelegenheid om kennis te maken met bieren, die je niet gauw meer zult tegenkomen. Kaarten voor komende editie zijn al even uitverkocht.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app