Terug naar het overzicht
Wat eten we bij ons bockbier?

Bockbier is het bier bij uitstek dat we graag drinken in de herfst als de dagen korter en kouder worden. Als de regen tegen de ramen slaat en de herfstwind om het huis giert, krijgen we trek bij de open haard te gaan zitten met een wat donkerder gekleurd bier. Donker van kleur en mild van smaak; dat is bockbier.

De meeste bockbieren hebben zoete karamelachtige aroma’s, vaak zijn ze iets kruidig. Bockbier is een bierstijl met body. Als je hier een lekker gerecht bij wilt uitzoeken, dan kun je het beste het bier eerst even proeven. Let als eerste op de geur. Ruik je karamel of mout (broodgeur), ruik je kruiden, zoals kaneel, kardemom, kruidnagel of misschien wel fruit zoals banaan, appel of peer?

De tweede stap is het proeven. Je neemt een slok en slikt het bier door. Bij de tweede zip beoordeel je of je het bockbier zoet vindt, of misschien een tikkeltje zurig, of juist kruidig. Misschien proef je ook wel de bittere smaak van hop of de donker gekleurde mouten. Dit kun je met een paar steekwoorden opschrijven.

Proef je fruitige tonen zoals appel of peer, dan past daar varkensvlees goed bij. Bij kruidig en banaan gaat de voorkeur uit naar kip. En proef je een bittertje, een zuurtje en wat karamel ga dan aan de slag met een herfstgerecht vol paddenstoelen. Een mooie champignon-roomsaus past bijvoorbeeld uitstekend bij je schnitzel of steak. Serveer er dan een beetje peterselie bij.

Wil je een bockbier serveren aan je vrienden en familie op je verjaardag? Dan kun je hierbij een huisgemaakte appeltaart met noten, kaneel en een beetje kardemom serveren.

Blokjes kaas met een paar druppeltjes stroop gaan geweldig samen met de meeste soorten bockbieren. En wat te denken van een geitenkaas met honing.

Als voorgerecht bij een meergangen diner of als een lekker warm lunch gerecht kun je ook een paddenstoelenragout-pasteitje serveren. Hieronder volgt het recept samengesteld door biersommelier en chefkok Arvid Bergström.

De Kikkertroon

Paddestoelenragout met een bockbier

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 24 minuten

 

Benodigdheden: hapjespan of koekenpan en een oven

Ingrediënten:

250 gram Kastanjechampignons

1 rode ui

2 tenen knoflook

50 gram boter

50 gram bloem

1 halve citroen

200 ml bockbier

5 gram verse peterselie

5 gram oregano

Peper, zout

4 pasteibakjes

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de kastanjechampignons in grove stukken. Pel en snipper de ui. Plet en pel daarna de knoflook en hak deze fijn.

Smelt de boter in de hapjespan. Fruit de ui op een zacht vuurtje. Voeg de knoflook toe en bak het zachtjes een minuut lang. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze heel zachtjes. Voeg de bloem toe en bak deze kort mee. Zorg ervoor dat de bloem gaar wordt.

Zet de pasteibakjes ongeveer tien minuten in de oven. Halveer de citroen. Blus de paddenstoelen af met een scheutje bockbier en het sap van de halve citroen. Roer het mengsel goed door en laat de ragout zachtjes doorgaren voor twee minuten. Laat dit niet te heet worden, want dan geeft het bier een bittere smaak.

Schenk de rest van het bockbier erbij en laat het twee minuten zachtjes doorpruttelen. Breng het op smaak met een beetje zout, versgemalen peper en oregano. Pluk en hak de peterselie fijn en roer de helft door de ragout.

Schep de ragout in de pasteibakjes en garneer het met de andere helft van de gehakte peterselie.

TIP: Paddenstoelen bevatten veel vocht. Als de ragout te dun wordt door het vocht, voeg dan wat extra bloem toe.

De smaak van peterselie past goed bij paddestoelen. Het kruidige van peterselie gaat zeker ook goed bij bockbieren die veel gebrande mout- en karameltonen hebben. Het maakt het bier bijna iets frisser. De gebrande smaak van het bockbier past goed bij het pasteibakje en het romige van de ragout.

 

Eet smakelijk!


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app