Terug naar het overzicht
Wist je dat bockbier…

Er gaan de meest prachtige verhalen rond over bockbier. Het ene is nog spannender dan het andere. Het waarheidsgehalte moet je over het algemeen met een korreltje zout nemen. Wij hebben wat fabels, fictie en feiten verzameld, waardoor je bockbier nog beter zal smaken.

Kleur

De kleur van bockbier dankt het aan het gebruik van geroosterde mout. Dit zijn graankorrels die zijn verhit en zijn daardoor donkerder geworden. Je kunt het een beetje vergelijken met het roosteren van een boterham. Hoe meer donkere mout er wordt gebruikt, hoe donker het bier wordt.

Einbeck

Bockbier is afkomstig uit de Duitse Hanzestad Einbeck. Hier werd al aan het eind van de 14e de voorloper gebrouwen van wat wij vandaag de dag kennen als bockbier. Deze bierstijl dankt zijn naam aan de Hanzestad. Einbecker bier verbasterde tot Ainpokisch bier tot uiteindelijk ein Bockbier. Met een mannelijke geit heeft ons herfstbier dus niks te maken.

16,5 Plato

Bockbier moet officieel aan één duidelijk criterium voldoen om bockbier te mogen heten. Het moet 16,5 Plato hebben. Dit is een technische term, die er vrij vertaald op neerkomt dat een bockbier 6,5% alcohol moet bevatten.

Uiterlijk

Als je een bockbier bestelt is de verwachting dat je een bier voorgezet krijgt met een roodbruine tot bruine kleur met aroma’s van karamel en gebrande mout met een lichte bitterheid. Soms geven brouwers een eigen twist door ingrediënten tot te voegen zoals vruchten of kruiden.

Krachtig

Bockbier is een wat voller en krachtiger bier dan een pils. Het past uitstekend bij de herfst. Als het wat frisser wordt is een glas bier met een zekere robuustheid wel aangenaam. Bockbier is ook heerlijk in de combinatie met wat stevigere gerechten. Denk bijvoorbeeld aan wildgerechten, geroosterd vlees en vette vis. Bockbier leent zich uitstekend om mee te koken, om te pairen met gerechten en om er heerlijke cocktails mee maken. Verras jezelf maar eens met een scheutje kruidenbitter in je bockbier.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app