Terug naar het overzicht
Het begon allemaal in Einbeck

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen. Bockbier heeft niks te maken met het dier. De bok is er bijgesleept door marketingafdelingen van de bierbrouwers. Zo’n stoere bok is prima verbeelding van het robuuste karakter van het roodbruine seizoensbier. Met de geschiedenis van deze populaire biersoort heeft het echter niets te maken.

Einbeck

Bockbier is afkomstig uit Einbeck, een plaats tussen Kassel en  Hannover.  In deze Hanzestad werd al aan het eind van de 14e eeuw het Einbecker bier gebrouwen. Dit was een voller en krachtiger bier dan de meeste Duitse bieren. Omdat Einbeck lid was van de Hanze kon het bier makkelijk worden geëxporteerd naar landen waar ze al gewend waren om sterk bier te drinken. Ook in eigen stad werd het smaakvolle bier zeer gewaardeerd. Zo werd het Einbecker bier langzaam maar zeker populair.

Beieren

In het zuiden van Duitsland – in de Duitse bierstaat Beieren – werd toch wel met de nodige afgunst gekeken naar de verkoopcijfers van dit Einbecker bier. Er werd van alles geprobeerd om dit bier te kopiëren. Maar wat ze ook probeerden, ze kregen het niet voor elkaar zo’n lekker bier te brouwen als in Einbeck.

In 1617 waren ze er in Beieren helemaal klaar mee. Het had lang genoeg geduurd. Beieren moest en zou ook een bier brouwen, zoals in Einbeck. Het Hofbräuhaus in München huurde de Einbecker brouwmeester Elias Pichler in. Hij werd aangesteld met maar één doel: een soortgelijk bier brouwen als in Einbeck. Zo kreeg Zuid-Duitsland zijn eigen versie van het populaire bier. In de volksmond werd dit Ainpockisch bier genoemd. Dat verbasterde in de loop van de tijd naar ein Bockbier.

Smaak

Wij kennen bockbier vooral als roodbruin seizoensbier. Vaak heeft bockbier een zoete, karamelachtige smaak, tonen van gebrande mout, een lichte bitterheid en 6,5% alcohol. Door de bierrevolutie in ons land brouwen steeds meer brouwers een bockbier met een eigen twist. Moeder aller bockbieren is de Ur-Bock gebrouwen door het Einbecker Brauhaus.


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app