Terug naar het overzicht
Het juiste bier op Oudejaarsavond is als vuurwerk

Het juiste bier op Oudejaarsavond is als vuurwerk

Nog even en we knallen het nieuwe jaar in. Laat dit jaar de champagnekurken eens op de fles en laat de kurk van de bierfles knallen. Van de bierfles? Jazeker! Er zijn veel sprankelende bieren verkrijgbaar, die je hetzelfde feestelijke gevoel geven als champagnes en waarmee jij gelijk de toon kunt zetten voor 2018!

Maar voordat het twaalf uur is en de bijzondere fles bier wordt geopend is het tijd om de spanning op te bouwen. Leuk om samen met vrienden, familie of de buurt te proeven van verschillende bieren.

Brouwerij in de buurt

Heb je al wel eens bij jou in de omgeving gekeken? Er is vast een bierbrouwerij bij jou in de buurt. Is het niet leuk om met een lokaal gebrouwen bier het jaar te besluiten? Nederland telt inmiddels meer dan vijfhonderd brouwerijen! Ongeveer de helft zijn echte brouwerijen met eigen ketels; de andere helft zijn bedrijven die bieren brouwen in brouwketels die ze huren. De groei is de laatste jaren explosief geweest en ook in 2018 zal het aantal bierbrouwerijen in ons land verder toenemen.

De appelflappen en de oliebollen staan op tafel. Het belooft een lange en gezellige avond te worden. Starten met een zwaar bier is dan niet verstandig. Rustig aan met de alcohol zorgt ervoor dat je om middernacht iedereen op gepaste het beste kunt wensen. Het is verstandig om  af en toe ook een glas water tussendoor te drinken. Water voor de dorst en bier om van te genieten!

Flesje delen

Zit je met meerdere bierliefhebbers dan is het leuk om gedurende de avond verschillende bieren te drinken. Deel het flesje met meerdere personen en deel met elkaar wat je ruikt en proeft. Dat is leuk en leerzaam tegelijk.

En probeer ook eens of je bier matcht met de oliebollen, de appelflappen of het stukje kaas op tafel. Bier en oliebollen kunnen briljante combinaties vormen. Recentelijk is er zelfs een boekje verschenen met tientallen verschillende oliebollen, waarbij auteur Arvid Bergström een bijpassend bier heeft gevonden.

Spoelen

Met je vette lippen een slok nemen van je bier is dodelijk voor de schuimkraag. Spoel daarom gedurende de avond je glas regelmatig even met lauw tot warm water. Wel even naspoelen met koud water en wil je het perfect doen droog je glas dan met een speciale poleerdoek. Zo ga je met een goede schuimkraag het oude jaar uit.

Feestvreugde vergroten

Als het aftellen gaat beginnen is het tijd voor de speciale fles bier. Er zijn sprankelende bieren met veel koolzuur, die zeer geschikt zijn. Er zijn ook zogenaamde champagnebieren. Dit zijn bieren die een champagnegist hebben gekregen. Daardoor zijn ze vaak wat droger van smaak en hebben ze ook die kenmerkende sparkling. Zeker als ze ook de méthode traditionelle hebben ondergaan. Dat is dezelfde behandeling als de echte champagnes. Het proces van zo’n bier kan wel twaalf tot achttien maanden in beslag nemen. Je kunt je voorstellen dat zo’n bier de feestvreugde wel vergroot! Het is misschien even zoeken naar zo’n exclusief bier, maar het is beslist de moeite waard.

Ga je naar buiten om vuurwerk af te steken of moet je nog rijden? Kies dan een alcoholvrij bier. De smaak van alcoholvrij is tegenwoordig nauwelijks nog te onderscheiden van de reguliere bieren. Er zijn alcoholvrije bieren in talloze varianten: van Pilseners tot IPA’s en van Radlers tot Weizen-bieren, kortom voor iedere smaak is er wel wat wils.

Namens het team van Dat Smaakt naar Bier fijne feestdagen gewenst en een gezond en sprankelend 2018!

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app