Terug naar het overzicht
Hoe vind ik het juiste bier voor bij de barbecue?

Heerlijk zomer. Zonnetje, T-shirt, lekker lang buiten zitten, een glas bier erbij en natuurlijk gezellig barbecueën met familie en vrienden. De één doet het op kooltjes, de ander op gas en de buurman doet het elektrisch.

 

Barbecue is helemaal hip. De tijd van het worstje op het rooster ligt wel achter ons. Barbecueën wordt steeds meer een culinaire aangelegenheid. En wat past er beter bij barbecue-gerechten dan een goed glas bier?

 

Net als barbecueën is bier ook ontzettend ‘hot’. Het aantal brouwerijen in ons land is de laatste jaren verdubbeld en is de grens van vijfhonderd inmiddels gepasseerd. Bier is er in zoveel soorten en smaken. Iedereen van boven de 18, man of vrouw, vindt wel een bier van zijn of haar smaak. Maar hoe vind je nu een passend bier voor bij de barbecue? Wij helpen je op weg.

 

Er zijn allerlei bierstijlen. Denk aan Bockbier, een Tripel of een Witbier. Al deze bierstijlen en biersoorten zijn ondergebracht in zes verschillende smaakcategorieën. Deze categorieën helpen je bij het maken van een goede match.

 

1. Soepel & Subtiel

In deze categorie vind je onder andere Pils en alcoholvrije Pils. Deze bieren hebben verfijnde, subtiele smaken en zijn niet erg intens qua smaak, ze zijn soepel. Ze gaan bijvoorbeeld goed samen met salades, pasta’s, witvis en jonge romige kazen.

 

2. Fris & Fruitig

Radlers, Kriek, Weizen zijn bieren die in de categorie Fris & Fruitig vallen. De naam maakt verdere uitleg overbodig. Drink een fruitbier bijvoorbeeld bij een salade of een fruitsalade, witvis of schelp- en schaaldieren.

 

3. Amber & Elegant

Als een bier gebrouwen wordt met geroosterde granen wordt het bier wat donkerder van kleur. Dat gaat vaak gepaard met wat zoete aroma’s van het graan, die doen denken aan karamel of toast. Omdat deze bieren niet te intens qua smaak zijn en niet te zwaar in alcohol hebben ze een zekere elegantie. Heerlijk bij kip en ander gevogelte, vette vis en lichte vleessoorten.

 

4. Blond & Krachtig

Een Tripel is een klassieker. Een India Pale Ale, ook wel IPA, is wat hipper. Het zijn blonde bieren met kracht in de smaak. Vaak gaat dat ook gepaard met een wat hoger alcoholpercentage. Bieren in deze categorie gaan goed samen met vette vis, diverse soorten vlees en gerijpte kazen. Gerechten met wat meer kruidigheid gaan uitstekend samen met een bier met meer hop, zoals een IPA.

 

5. Donker & Rijk

Dubbel en Bockbier zijn de twee bekendste biercategorieën die in deze smaakcategorie voorkomen. De kleur is donker, het alcoholpercentage vaak wat hoger en daardoor is de smaak voller en rijker. De volle smaken vormen vaak een prima match met wat stevigere vleessoorten, zoals biefstuk. Maar ook stoofpotten en stamppotten zijn heerlijk in combinatie met een bier uit deze categorie.

 

6. Intens & Uitdagend

In deze categorie vallen de bieren, waar je echt even voor moet gaan zitten. Dit kunnen bieren zijn met veel alcohol, zoals een Gerstewijn. Ook kunnen het bieren zijn met een zeer intense smaak, zoals een zure Geuze of een Stout met veel geroosterde bitterheid. De verscheidenheid aan smaken in deze categorie is erg groot. Donkere bieren met stevige smaken zoals Porters en Stouts gaan pima met sterke kazen, zoals een blauwschimmelkaas, maar ook met bijvoorbeeld chocolade en veel soorten vlees. De zure bieren zoals Geuzes gaan bijvoorbeeld weer prima met verse kaassoorten.

 

Blijf proeven, blijf combineren. De beloning van de juiste match is het meer dan waard!


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app