Terug naar het overzicht
Hop is een feestje

Als er wat te vieren is, dan hoort daar vaak bier bij. En de komende weken is er weer voldoende te vieren, zodat we volop kunnen genieten van een mooi glas bier. Een van de vele feestjes die in september wordt gevierd is de hopoogst. Hop is naast water, graan en gist een belangrijk ingrediënt voor bier. Hop is echte smaakmaker, vaak ook liefdevol aangeduid als het ‘kruidenbuiltje van de brouwer’.

Hop is niet zomaar een gewas. Het is een bijzondere plant. De Latijnse benaming luidt Humulus Lupulus. Hop is één van de snelstgroeiende planten ter wereld. In maart steken de kiemen voorzichtig hun kopje boven de grond. Bij de oogst zijn de plantjes uitgegroeid tot groene torens die tot wel zes meter hoog reiken en vol zitten met kleine kegeltjes, de zogenaamde hopbellen.

In deze hopbellen zitten de stoffen die de brouwers nodig hebben om smaakvol bier van te maken. Er zijn vele tientallen soorten hop. De ene hopsoort levert vooral stoffen om bier zijn bittere smaak te bezorgen. Andere soorten voegen bijzondere aroma’s toe. Een bier kan bijvoorbeeld een uitgesproken citrusgeur hebben, of ruiken naar een dennenbos of naar tropische vruchten. Die aroma’s dankt het bier aan de hop.

Over hop kun je boeken vol schrijven, zo’n bijzondere plant is het. Tegelijkertijd is-ie ook best gewoon. Want wie een beetje speurt komt hop overal tegen. In groenstroken in stedelijk gebied, in houtwallen op het platteland. Hop zie je op veel plekken.

In de Yakima Valley in het westen van de Verenigde Staten wordt heel veel hop verbouwd. Ga je op vakantie en rij je door Zuid-Duitsland dan zie je de hopgevesten vanaf de snelweg. Ook Tsjechië heeft een naam als het om de verbouw van hop gaat. Nederland is geen hopnatie. Tot voor kort kende ons land nauwelijks hopteelt. Door de huidige bierrevolutie is dat langzaam aan het veranderen. Op steeds meer plekken wordt hop verbouwd.

Zieuwent in de Achterhoek is zo’n plek waar hop wordt verbouwd. Ook in Overijssel zijn diverse hopspots te vinden. In Zuuk bij Epe is het hopveld al bijna iets gewoons. Het grootste hopveld in Nederland vinden we in Reijmerstok. Daar in Zuid-Limburg groeit de hop, die wordt verwerkt in de bieren van Gulpener.

Smaakmaker hop is op zich dus al een feestje. Van de oogst wordt ook vaak een feestje gemaakt. Op veel plekken wordt bierliefhebbers uitgenodigd een handje te helpen. Leuk om zo’n stukje relatief nieuwe biercultuur mee te maken. En na hard werken, is het natuurlijk goed rusten met een goed glas bier!

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app