Terug naar het overzicht
Hopscheuten, een kostbare delicatesse

Hop kennen we als smaakmaker in bier. Hop zorgt voor de bitterheid en kan het bier extra aroma geven. Niet voor niets voor hop ook wel het kruidenbuiltje van de brouwer genoemd.

Veel minder bekend is dat hop een ware delicatesse is. De Belgen weten dat al langer en ook in Nederland komt hop in de keuken steeds meer in zwang. Anders dan bij het brouwen gaat het in de keuken niet om de hopbel, maar om de hopscheut, de uitloper van de plant.  

Deze uitlopers zien er een beetje uit als taugé en zijn uitermate voedzaam. In de Middeleeuwen was dit een volks gerecht. Later werd het voedsel voor de mensen met een wat dikkere portemonnee. In de 19e eeuw verdween dit gerecht zo goed als van de kaart, maar sinds de groeiende belangstelling voor bier zit ook de aandacht voor de hopscheut in de lift.

Koks in België, maar ook steeds meer in Nederland, weten de hopscheuten al te waarderen. Je kunt er namelijk alle kanten mee op. Je kunt de scheuten rauw eten, in een roomsaus verwerken, koken of bakken. De liefhebbers roemen vooral de aardse en de nootachtige smaken en de frisheid van de uitlopers. 

In maart begint het bij de liefhebbers weer te kriebelen, want zodra het voorjaarszonnetje zich laat zien, steken de hopscheuten hun kopjes boven de grond. Klaar om te worden geoogst. Dat is een uiterst arbeidsintensief werk. De witte stengels worden met de hand afgebroken, wat slechts het bovenste deel is lekker. Dat verklaart waarom de scheuten zo duur zijn. De allereerste kilo kost rond de duizend euro. Daarna ligt de prijs rond de 80 euro per kilo.

De hopplant is een van de snelst groeiende planten ter wereld. De Latijnse benaming luidt Humulus Lupulus, waar Lupulus staat voor wolf en dat verwijst weer naar de agressieve groei. Per dag kan de hopplant zeker tien centimeter groeien. Uiteindelijk kan de hopplant wel zo’n acht meter hoog worden.

Op het noordelijk halfrond begint het groeiseizoen begin maart. Halverwege september zijn de hopbellen klaar om geoogst te worden. Bekende hopgebieden in Europa zijn het Duitse Hallertau, het Belgische Poperinge, het Engelse Kent en het Tsjechische Saaz-gebied. Ook in Nederland wordt op steeds meer plaatsen hop verbouwd. In Reijmerstok in het zuiden van Limburg wordt hop verbouwd voor Gulpener. De Achterhoekse brouwers hebben in Zieuwent een hopleverancier en het Epe Bier Collectief heeft een hopveld in Zuuk bij Epe.

Wil je zelf met hopscheuten aan de slag, dan moet je goed zoeken. Het aanbod is niet erg groot. Bij hoptelers maak je mogelijk een kans. En wat drink je daar dan bij? Dat hangt er vanaf in welk gerecht ze zijn verwerkt. In het algemeen gaat een bier met een fris karakter prima samen. Denk aan een Pilsener of een Session IPA, maar ook een Weizen is een prima begeleider van dit exclusieve hapje.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app