Terug naar het overzicht
Hou die voornemens vast!

Hoe staat het met jouw goede voornemens? Het nieuwe jaar is enkele weken onderweg en we hebben dus alle tijd gehad om gezonde keuzes te maken. Vaak wordt gedacht dat het drinken van bier niet in een gezonde levensstijl past. Ten onrechte, want een glas bier op zijn tijd past prima in een bewuste en gezond leefpatroon.

Overmatig alcoholgebruik is slecht voor je lichaam en geest. Dat is geen nieuws. Zo af en toe een pilsje, een glas Weizen of een hoppige IPA kan echt geen kwaad. Je wordt er niet dik van en je gezondheid lijdt er niet onder. Maar wat is verantwoord alcoholgebruik? Veel internationale deskundigen hanteren de norm van twee glazen bier van 250 ml met maximaal 5% alcohol voor mannen en een glas per dag voor vrouwen. In Nederland wordt officieel de richtlijn van één glas voor zowel mannen als vrouwen gehanteerd. Daarmee hanteert Nederland de strengste richtlijn ter wereld op enkele Arabische landen na.

Zoek de balans

Tijdens het brouwproces zorgt gist voor het omzetten van suikers – vooral afkomstig uit het graan – in alcohol en koolzuur. Bij overmatige consumptie zorgen de overgebleven suikers, ofwel de koolhydraten, voor energie. Ook alcohol is een energiebron. 
Het innemen van deze koolhydraten hoeft op zich geen probleem te zijn, als je dit maar met mate doet. In een gezonde levensstijl gaat het namelijk om de totale hoeveelheid energie die je dagelijks inneemt en verbruikt. Zolang dit in balans is, hoef je die verfrissende beloning aan het einde van de dag echt niet te schrappen.

Cijfertjes

Zo’n tweederde van de calorieën in bier komt van de alcohol, bijna een derde komt van de koolhydraten en een klein laatste deel komt nog uit eiwitten. Deze verdeling kan verschillen en is vooral afhankelijk van de samenstelling van het bier. Een zoet bier met veel alcohol geeft meer energie dan een gemiddeld glas Pils. Over het algemeen geldt: 1 gram alcohol staat gelijk aan 7 calorieën; 1 gram koolhydraten bevat 4 kilocalorieën.

Alcoholvrij

Afhankelijk van de zwaarte van het bier bevat 100 ml zo’n 50 calorieën. Ter vergelijking: eenzelfde hoeveelheid rode wijn bevat gemiddeld zo’n 70 calorieën. Een standaardglas (200 ml) pils bevat rond de 75 tot 100 kilocalorieën. Zorg dat wanneer je op je gewicht let je een goede balans hebt tussen je energie-inname en -verbruik. En geniet vooral ook af en toe van een mooi glas bier!

Alcoholvrij en laag-alcoholische bieren zijn dan een nog verstandigere keus. Met slechts vijf minuten hardlopen heb je die energie al weer verbrand. Laat tijdens dat genietmoment de nootjes, chips, worst en kaas staan. Want een handje pinda’s of chips telt qua calorieën lekker op. Maar na een paar weken je goede voornemens trainen in het nieuwe jaar heb jij toch voldoende pilskracht om je gezonde levensstijl door te zetten!

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app