Terug naar het overzicht
Nederland bockbierland

Vanaf eind september is de bok weer los. In de winkels en in de horeca wordt bockbier op alle mogelijke manieren aangeprezen. Ook zijn er verspreid over het hele land festivals waar bockbier op een voetstuk staat.

Beurs van Berlage

Het grootste en meest bekende bockbierfestival in het evenement in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Dit jaar beleeft het PINT Bokbierfestival zijn veertigste editie en kun je op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober meer dan honderd verschillende bockbieren proeven.

Daling consumptie

De voorloper van ons huidige bockbier stamt uit de veertiende eeuw. Dat wil niet zeggen dat we altijd veel bockbier hebben gedronken. Sterker nog, in de jaren zeventig van de vorige eeuw scheelde het niet veel of bockbier was in de vergetelheid geraakt.

PINT

Een aantal bierliefhebbers zag het onheil naderen en besloot een bockbierfestival te organiseren. Dat was in 1977 en geldt als de eerste editie van het PINT Bokbierfestival. Dat evenement trok veel belangstelling. Steeds meer bierliefhebbers zetten zich in voor het behoud van de Nederlandse biercultuur. Dat leidde tot de oprichting van de bierconsumentenorganisatie PINT. Vanaf die periode werden andere bieren dan pils alleen onder de aandacht gebracht. Je zou kunnen zeggen dat de toen ingezette beweging het begin is geweest van de bierrevolutie die momenteel in volle hevigheid woedt.

Bockbier in Europa

Zeker bockbier profiteerde van alle aandacht. Nu kijkt de Nederlander al na de zomervakantie reikhalzend uit naar het moment dat de bladeren beginnen te vallen. Dan kan de bok weer los. Opmerkelijk is wel dat bockbier maar in een aantal landen echt populair is. Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen zou je net als ons land bockbierlanden kunnen noemen. En de Belgen dan? Die hebben weinig met bockbier. Er zijn diverse Belgische brouwerijen die bockbier brouwen, maar zelf drinken ze het nauwelijks. Het Belgische bockbier is vrijwel allemaal bestemd voor de export, vooral naar Nederland.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app