Terug naar het overzicht
Spot de BBQ-man

Laten we even de sfeer neerzetten: lekker weer, vrienden, een fruitige IPA en een barbecue. Dit zijn de ingrediënten voor een avond vol vermaak. Je ziet op dit soort gelegenheden namelijk steevast dezelfde types terug. Dus pak je pen en vink af die BBQ-man!

 

1. De alfaman

Hij neemt altijd het voortouw als de barbecue wordt aangestoken. Hij weet namelijk als geen ander hoe dat moet. Sterker nog: daar heeft hij zelf een methode voor uitgevonden! Dat die methode niet altijd lukt, maakt hem niet uit. Dan ligt het gewoon aan de barbecue. En ook tijdens het grillfestijn staat hij bij de vlammen.

Hij neemt letterlijk en figuurlijk veel ruimte in, voert het hoogste woord en verdeelt de taken (het liefst op autoritaire toon). Sommigen vinden hem vreselijk vervelend, anderen zijn blij dat iemand de leiding neemt. Na afloop van de avond geeft de BBQ-man bij het weggaan nog een sneer over de kwaliteit van de barbecue en nodigt het hele gezelschap bij hem thuis uit: ‘Volgende keer bij mij hè! Dan zal ik eens laten zien hoe je de vlammen temt op een echte grill!’.

 

2. De gastronoom

Zelfgemaakte truffelmayonaise, huisgesneden koolsla en homemade biermarinades. De gastronoom wil altijd het neusje van de zalm en neemt met minder geen genoegen. De, vol met afschuw uitgesproken zin ‘Heb je dit kant-en-klaar gekocht?’ hoor je vaker dan je lief is. Deze man is in permanente discussie met de alfaman. Niet omdat ‘ie graag de leiding neemt, maar omdat hij wil dat de producten garen op zijn nieuw aangeschafte Japanse kooltjes.

Als zijn bordje eindelijk gevuld is (toegegeven, het ziet er allemaal jaloersmakend lekker uit) begint het smullen. Je proeft de kwaliteit, finesse en culinairiteit. Hoe irritant het ook kan zijn, de gastronoom is iemand om te vriend te houden als je van lekker eten houdt!

 

3. De fitboy

Hij leeft van kip en broccoli. Op zich zijn dat prima barbecueproducten, maar de fitboy weet zelfs de meest goedbedoelde maar niet zo gezonde barbecue te verpesten. Guilty pleasures als satésaus uit pot, Zaanse Mayo en plofkippenpootjes worden resoluut met de grond gelijk gemaakt.

De woorden ‘vergif voor je lichaam’ en verwijten als ‘jij wilt zeker vroeg sterven’ zijn de fitboy niet vreemd. Het is dat het een goede vriend is, maar geen barbecue wordt gezelliger van een fitboy. Een beetje meelevende fitboy neemt zijn zelf-geprepte groenvoer mee, eet een kippenpootje mee en houdt zijn mond.

 

4. De kieskeurige eter

Deze hypochonder ziet overal gevaar in. Leg je een kippetje op het bord van de kieskeurige eter, dan kijkt hij vertwijfeld en vraagt met opgeheven neus ‘Is dit wel goed?’. Ook de aardappelsalade (die inmiddels wel al een uur in de brandende zon staat) wordt aan een inspectie onderworpen. Rob Geus kan hier nog wat van leren. Laat de kieskeurige eter nooit koken, want dan krijg je alles verpieterd en verbrand terug.


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app