Terug naar het overzicht
Wat staat er bij jou op tafel op Witte Donderdag?

Pasen komt er weer aan! We kijken zo uit naar chocoladehaasjes en eieren bij het ontbijt dat we bijna vergeten waar het allemaal begint. Namelijk bij Witte Donderdag, de herdenking van Het Laatste Avondmaal.

Tarwe en honing in de spotlight

In sommige streken noemt men Witte Donderdag ’Wyten-donderdag”. Wyten staat voor ‘Weit’, wat dan weer tarwe betekent. Traditiegetrouw wordt er ’s avonds tarwebrood gegeten en honingwijn gedronken zoals Jezus deed met zijn leerlingen tijdens het Laatste Avondmaal. Bij Dat Smaakt Naar Bier denken we bij weit gelijk aan tarwebieren. Want waarom drinken we op ‘Wyten-donderdag’ eigenlijk geen ‘Wyten-bieren’?

Het verboden graan

Na gerst wordt tarwe het meest gebruikt om bier te brouwen. Zo bestaan Weizenbieren voor tenminste 50% uit tarwe en worden ook Witbieren voor een belangrijk deel met tarwe gebrouwen. Van oudsher is tarwe voor bierbrouwers een verboden graan, omdat de tarwe nodig was om brood te bakken en het volk te voeden.

In 1548 wist Freiherr von Degenberg in Duitsland zich het recht toe te eigenen om als enige bier met tarwe te mogen brouwen, Weizenbier. Dat recht werd later doorgegeven aan hertog Maximiliaan IV van Beieren. Hierdoor ontstond een soort Weizenmonopolie in de Duitse staat Beieren. De adellijke families verdienden lange tijd flink aan de rechten om het Weizenbier te mogen brouwen. Toen in de 19e eeuw de populariteit van het bier daalde verkochten zij de rechten en ook dat leverde een aardige duit op. Tegenwoordig worden Weizenbieren, zonder al deze poespas, door veel Duitse brouwerijen nog steeds volgens aloud recept gebrouwen.

Een heerlijk volle schuimkraag

Tarwe bevat meer eiwit en minder zetmeel dan gerst. Daardoor zorgt het ook voor een stevige schuimkraag op het bier. Mooie voorbeelden daarvan zijn de wereldberoemde Weizenbieren van Erdinger, Paulaner of Weihenstephaner. De volle schuimkragen van deze bieren komen bij het inschenken tot ruim over de rand van het glas. Alleen de aanblik van een goed ingeschonken Weizen doet je het water in de mond lopen.

Lichtgele verfrisser

Ook Witbier bestaat voor een deel uit tarwe. Maar in deze bierstijl wordt het bier, in tegenstelling tot Weizenbier, met ongemoute tarwe gebrouwen. Het omzetten van zetmeel naar suikers gaat dan lastiger omdat het graan niet voorbehandeld is. Witbier heeft dan ook eigenlijk maar één verschijningsvorm: het verfrissende lichtgele bier met een alcoholpercentage van tussen de 4,5 en 5%. Je herkent ze al snel zoals de Hoegaarden Wit en Blanche de Namur.

Weizen is een Duitse bierspecialiteit, witbier vooral een Belgische. Veel Nederlandse brouwers brouwen ook gerespecteerde tarwebieren. Enkele bekende voorbeelden zijn De Witte Vrouwen van De Leckere, Grolsch Weizen, Jopen Malle Babbe, Hertog Jan Weizener, Gulpener Korenwolf en de Budels Witte Parel.

Dus.. Wat staat er bij jou op tafel op deze Witte Donderdag?!

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app