Terug naar het overzicht
Ultiem genieten met bockbier aan tafel

Ultiem genieten met bockbier aan tafel

De herfst heeft zijn intrede dit jaar weer groots gemaakt. We moeten allemaal weer even wennen aan de frisse wind, vallende bladeren en vroege inval van de avond. Maar het betekent ook dat we weer volop kunnen genieten van donkere en verwarmende bieren.

De dagen worden alsmaar korter en hand en hart steeds wat kouder. Gelukkig past ons favoriete gerstenat zich aan naar het seizoen en ben je al snel weer warm en gelukkig, nadat je hebt genipt van een mooi glas bockbier. Want jawel, bockbieren zijn in de herfst toch echt het ultieme genietbier! En het wordt nog mooier, bockbieren smaken over het algemeen ook nog eens overheerlijk bij stevige herfstgerechten.

Laat je hart verwarmen

Bockbieren zijn robuuste, verwarmende herfstbieren met een alcoholpercentage vanaf 6,5%. Deze bieren zijn in Nederland vooral verkrijgbaar van september tot en met februari, maar beleven hun hoogtijdagen toch echt in de herfst. Wist je trouwens dat de bock het meest gedronken seizoensbier van Nederland is? We brouwen er ook nog eens het meeste van, namelijk zo’n 7 miljoen liter per jaar! Dat is bijvoorbeeld in België wel anders. Onze zuiderburen brouwen ook zeker bockbieren, maar deze zijn vooral bestemd voor de export naar Nederland.

Het donkere, rijke bockbier kun je herkennen aan de gebrande en verwarmende tonen van mout en karamel. Daarnaast is de zoetheid en hopbitterheid ook kenmerkend voor deze bierstijl. De combinatie van geuren, smaken en volmondigheid zorgt ervoor dat bockbieren zich perfect lenen om geschonken te worden bij stevige herfstgerechten zoals gebraden vlees, hutspot, stamppotten en natuurlijk stoofpotjes. Je kunt ook tijdens het koken een scheutje bockbier toevoegen om het gerecht wat extra pit te geven!

Ultiem genieten aan tafel

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Budels Herfstbock met een stevige herfstquiche, Grutte Pier Gerookte Dubbelbock met een mals stukje vlees van de grill of een scheutje Texels Bock in een sappige stoofpot? Daar ga je van watertanden! Je kunt natuurlijk ook nagenieten met een bockbier in het glas. Zo combineer je de Awesome Autumn Rum Bock van brouwerij HOOP bijvoorbeeld overheerlijk bij een chocolade lavacake en smaakt Two Chefs Billy Biscuit hemels bij huisgemaakte wafels met verse noten en room.

Kun je geen genoeg krijgen van de bock en wil je meer inspiratie? Alle aangesloten brouwers hebben smaakvolle suggesties voor je klaarstaan op hun eigen brouwerspagina, en ook de Bier Butler geeft je advies in bockbier. Zoek jouw gerecht of bier naar keuze en je smult binnen de kortste keren van de lekkerste bockbier- en spijscombinaties. Proost!

 

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app