Terug naar het overzicht
Verantwoord genieten is de trend

De donkere dagen zijn weer aangebroken. Dat betekent dat we het in huis extra gezellig maken.  Rond de feestdagen halen we extra lekkere dingen in huis, want bij gezelligheid hoort natuurlijk een hapje en een drankje. Een goed glas bier en een glas champagne, het hoort er bij.

Tijdstip

Juist in de periode van copieuze kerstdiners, chocolade kerstkransjes, oliebollen en appelflappen kan het geen kwaad om extra bewust om te gaan met alcohol. Vaak dient zich al in de loop van de middag de gelegenheid aan om een drankje te nemen. Maar waarom ’s middags niet rustig beginnen met een alcoholvrij bier? Het voorkomt dat je al rozig bent op het moment dat het feest pas echt gaat beginnen.

De keuzes

Er is tegenwoordig veel keuze in alcoholvrije en alcoholarme bieren. En dan hebben we het niet alleen over de Radlers. Deze mix van bier en vruchtenlimonade heeft in korte tijd een enorme vlucht genomen. Die groeiende populariteit geldt sowieso voor de bieren met weinig of geen alcohol. Geen wonder, want de smaak is de laatste jaren sterk verbeterd. Een alcoholvrije pilsener is nauwelijks nog te onderscheiden van een bier met 5% alcohol.

 

Ook voor de liefhebbers van speciaalbieren zijn er alcoholvrije alternatieven voorhanden. Er zijn talrijke smaakvolle Weizen-bieren zonder alcohol die ook die kenmerkende volle, romige smaak hebben. Ideaal om te schenken bij bijvoorbeeld een voorgerecht met witvis of kip.

Verschillende soorten

En de ontwikkelingen staan niet stil. In de schappen tref je steeds meer verschillende biersoorten aan zonder alcohol. Goed nieuws voor bijvoorbeeld de liefhebbers van IPA’s. Deze India Pale Ales worden ook als 0.0% gebrouwen. Zo kun je dus toch genieten van een krachtig en hoppig bier, zonder dat je alcohol binnen krijgt. Wil je niet helemaal alcoholvrij, dan bieden session-bieren mogelijk uitkomst. Dit zijn bieren met weinig alcohol, circa tussen de 2,5 en 4,5%. Session-bieren zijn licht maar smaakvol.

 

Deze ontwikkeling heeft alles te maken met de toenemende aandacht voor bewust eten en drinken én smaak en kwaliteit. Er is niks mis met een goed glas bier met alcohol. Mits met mate past bier met alcohol prima in een verantwoorde levensstijl. Wel kiezen we met z’n allen vaker bewust het moment waarop we alcohol drinken en gaan dan steeds vaker voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Gieten is uit, genieten is in.

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief van Nederland


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app