Terug naar het overzicht
What’s in a name?

Je hebt bockbier en je hebt de zwaardere variant Doppelbock. Deze biersoort werd vroeger gedronken in de vastenperiode. Het zware bier was kracht en voedzaam en werd ook wel vloeibaar brood genoemd. Vaak hebben deze bieren ook broodachtige aroma’s en tonen van gebrande mout en toffee.

Paulaner Salvator geldt als de stijlicoon voor Doppelbock. Andere brouwerijen kopieerden eind 19e eeuw deze stijl en noemden hun bier ook Salvator. Dat vonden ze bij Paulaner niet ok en dus moesten de andere brouwerijen een andere naam kiezen. Vrijwel allemaal kozen een naam die net als Salvator eindigt op -ator. Zo kennen we de Triumphator, de Animator, de Maximator en de Celebrator.

Bij brouwers in Nederland ook geen gebrek aan creativiteit als het gaat om het verzinnen van namen voor hun bockbier. Wat te denken van Oma’s Pruim. De brouwer van dit bockbier werd geïnspireerd door de pruimenboom in de tuin van zijn oma. De vruchten werden ook verwerkt in het bier.

In datzelfde straatje zitten ook de brouwers van het bockbier Kranige Kastanje. Hier heb je toch ook al gauw het seizoen als inspiratiebron. Meer brouwers gebruiken de herfst om hun gedachten te laten gaan. Dan laten we Herfstbock even buiten beschouwing, want dat is te voor de handliggend. Bronstig is een meer opwindende naam. Namen als Herfstlicht en Avondrood roepen beelden op.

Grappen en grollen

En dan zijn er nog brouwers die leuke woordgrappen maken op hun etiketten. Wat te denken van Sexy Motherbocker, Go B*ck Yourself, Lekker in de Kauw of B(r)ok in de keel. Ook de Gijle Bok, Bokkenlul en Bokkepruik zijn bijzondere namen voor een bockbier.

 

Niet alle namen zijn even charmant, maar feit is wel dat bockbier de creativiteit goed op gang helpt. Laat je dit seizoen inspireren door Slobberbok, Donderslag, Billy Biscuit, Bockie Wonderland en al die andere prachtige bockbieren!


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app