Terug naar het overzicht
Winters genieten met deze spruitjesstamppot

Wat is er tijdens deze winterse dagen nu lekkerder dan een romige stamppot op tafel? Niets toch! Dat dacht onze Bier Butler ook. Daarom heeft hij deze week een smakelijk recept voor je. Natuurlijk weer in combinatie met een overheerlijk Nederlands bier!

Stamppot wordt door jan en alleman gezien als een oer-Hollandse gerecht. Maar niets is minder waar. Er bestonden jaren geleden absoluut gerechten die gemaakt werden met de ingrediënten van een traditionele stamppot, maar het echte ‘stampen’ doen we pas sinds het einde van de negentiende eeuw. Het eerste recept voor bijvoorbeeld andijviestamppot dateert nog maar uit 1929. Weet je dat ook weer!

Winters genieten

Stamppot eten we in Nederland vooral in de hersft- en wintermaanden. Logisch, want dit gerecht kan je ook echt verwarmen! Dus na een winterse wandeling scoor je zeker punten wanneer je een lekkere spruitjesstamppot als deze op tafel zet. Al helemaal wanneer je het combineert met de Ur-Hop van Gulpener. De aroma’s en smaken in dit bier van De Vrije Brouwer, brengen de stamppot naar hogere sferen!

Ingrediënten voor 2 personen

300 gram kruidige aardappelen

250 gram spruiten

1 appel

1 rode ui

25 gram roomboter

150 gram jonge kaas

Rasp van een halve sinaasappel

3 gram komijn

3 gram koriander

4 gram kaneel

4 gram zout

4 gram peper

50 ml tarwebier

 

Bereiding
Kook de aardappelen met de spruitjes 20 minuten in een ruime pan met water tot ze lekker gaar zijn. Bak de gesneden appel ongeveer 5 minuten met in boter samen met de rode ui. Stamp de aardappelen en spruitjes en voeg dan de gebakken appel en de 150 gram jonge kaas toe. Vervolgens voeg je wat sinaasappelrasp en de kruiden toe. 

Voeg als laatste het speciale ingrediënt toe: een klein beetje tarwebier. Als finishing touch kun je nog wat sinaasappelrasp over de stamppot strooien. Schenk vervolgens een glas Ur-Hop in en voilá! Gegarandeerd smullen!

 

Wil je een ander gerecht combineren met een bier? Maar weet je niet welke? Vraag dan de Bier Butler om hulp! Downloaden kun je hier doen.


Deel deze blog

Download de app

Met de Bier Butler app vind je overal en op elk moment een passend bier bij jouw gerecht.

download in appstore download in android play store
download de Dat Smaakt Naar Bier app